نوشته شده توسط : پزشک و درمان

در این که رشته پزشکی پر طرف‌دارترین رشته دانشگاهی در بین همه داوطلبان کنکور علوم تجربی است، شکی نیست؛ بنابراین، انتظار می‌رود همگی به دنبال اطلاع از درصد و رتبه لازم برای قبولی رشته پزشکی باشید.

مختصری از معرفی رشته پزشکی

در دانشگاه، رشته پزشکی به چهار دوره مجزا تقسیم می‌شود که عبارتند از:

  • دوره علوم پایه
  • دوره فیزیوپاتولوژی
  • دوره کارآموزی بالینی
  • دوره کارورزی بالینی

دوره اول که دوره علوم پایه است، بسته به دانشگاه مورد تحصیل، چهار یا پنج ترم طول دوره تحصیل است که به طور کلی، دو سال را برای علوم پایه اختصاص می‌دهند. دوره علوم پایه همان‌‌طور که از نام آن مشخص است، مباحث پایه و تئوری پزشکی آموخته می‌شود، هر چند مباحث عملی نیز وجود دارد، اما ماهیت دوره علوم پایه بر پایه مباحث تئوری است. در نهایت بعد از گذراندن دوره دو ساله، باید در آزمون علوم پایه شرکت کنید و بعد از کسب نمره قبولی، به دوره بعدی ورود خواهید کرد.

دوره دوم، مرحله فیزیوپاتولوژی است؛ این دوره نیز بنا به دانشگاه بین دو تا سه ترم تحصیلی است که حد فاصل دروس تئوری و عملی است؛ در واقع، در این دوره هم زمان که دروس تئوری مطالعه می‌شود، دوره عملی با ورود به بیمارستان نیز آغاز می‌شود و ارتباط با بیمار و نحوه تشخیص بیماری و غیره به صورت یادگیری تئوری انجام می‌شود. این دوره نیز آزمون خاص خود را دارد که با کسب نمره قبولی، دوره بعدی آغاز می‌شود.

دوره سوم که از اسم آن مشخص است، دوره کارآموزی است؛ باز هم بنا به دانشگاه بین سه تا چهار ترم تحصیلی است. در این دوره نیز دانشجویان به صورت عملی در بخش‌های مختلف بیمارستان مانند بخش قلب، بخش زنان و زایمان، بخش داخلی و … به صورت عملی و به صورت چشمی از اساتید و پزشکان دیگر کار یاد خواهند گرفت و شرح حال گیری از بیماران برعهده کارآموز خواهد بود. این مرحله نیز آزمون مخصوص به خود را دارد که در صورت کسب نمره قبولی، به مرحله آخر ورود می‌کنند.

دوره آخر دوره انترنی یا کارورزی است؛ در این دوره دانشجویان مانند بقیه کادر درمان شیفت‌های شب خواهند داشت و جزوی از کادر درمان محسوب می‌شوند، شرح حال بیماران برعهده کارورزان است و دستورات پزشکان توسط کارورزان پیگیری و اجرا می‌شود که بعد از گذراندن آزمون این دوره، دانشجو بعد از دریافت مدرک و مهر خود بعنوان پزشک عمومی شناخته می‌شود.

بعد از دریافت مدرک پزشکی عمومی، دانشجویان چه دختران و چه پسران باید مرحله طرح اجباری بگذرانند که به مدت دو سال است و معمولأ در مناطق محروم سپری می‌شود. بعد از سپری شدن دو ساله طرح، فرد می‌تواند در آزمون تخصص شرکت کند و بنا به تخصص قبولی به مدت 3 إلی 5 سال دیگر نیز باید درس بخواند تا تخصص مثلأ قلب و عروق خود را دریافت کند. بعد از دریافت تخصص نیز باید به مدت دو سال طرح گذرانده شود.

و در نهایت بعد از مقطع تخصص اگر کسی خواهان باشد، دوره فوق تخصص وجود دارد که بنا به تخصص هر شخص، دوره فوق تخصص نیز بین سه یا چهر ماه تا یک یا دو سال خواهد بود که خود بعد از اتمام این دوره، دوره طرح نیز باید همچنان گذرانده شود.

در مورد درآمد نیز در دوران دانشجویی پزشکی عمومی فقط در دوره کارورزی که شیفت‌های شب آغاز می‌شود، دانشجویان مبلغی در حدود 700 یا 800 تومان ماهیانه دریافت می‌کنند؛ در دوره تخصص نیز مبلغ 1.5 میلیون تومان پرداخت می‌شود و در دوره فوق تخصص نیز مبلغ 3 إلی 4 میلیون ماهیانه دریافت می‌کنند که بعد از اتمام درس، بسته به محل کار هر پزشک درآمد نیز متفاوت خواهد بود.

پس به طور کلی، یک دانشجو پزشکی عمومی باید به مدت 13 سال درس بخواند تا پزشک شود که تحمل سختی این راه دراز و پر پیچ و خم فقط علاقه و پشتکار لازم دارد در غیر این صورت، بودند افرادی که در نیمه راه پشیمان شده و انصراف دادند؛ پس انتخاب هدف بسیار مهم است!

 

ادامه دارد در مقاله بعدی ........



:: برچسب‌ها: پزشکی + رشته علوم پزشکی + دکتری ,
:: بازدید از این مطلب : 86
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 28 فروردين 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

داوطلبان پزشکی که موفق به کسب دکتری حرفه ای می شوند، باید برای ورود به بازار کار باید در دوره های تخصصی بالینی یا دستیاری (Residency) شرکت کنند.

اما جالب است بدانید که این مسیر تنها راه ورود به بازار کار برای این افراد محسوب نشده و آن ها می توانند بعد از اتمام دانشگاه و اخذ مدرک دکترا برای دوره MD-PhD ثبت نام نمایند.

برای دریافت این مدارک نیاز خواهد بود تا داوطلب در دوره دانشجویی خود از رزومه مناسبی برخوردار بوده و مقطعی را برای دریافت آن پشت سر گذارد. دوره های MD-PhD بیشتر مناسب کسانی است که علاقه مند به انجام کارهای تحقیقاتی در حوزه پزشکی هستند.

هدف این دوره آموزشی، تربیت پزشکان متخصصی است که توانایی پژوهش در سطوح عالی علاوه بر تخصص‌ های بالینی را داشته باشند.

در این مقاله قصد داریم تا شما را با شرایط شرکت در دوره MD-PhD آشنا کنیم، لطفا در ادامه مطلب همراه ما باشید.

معرفی دوره MD-PhD

دوره ام‌ دی پی‌ اچ‌ دی (MD-PhD) به دوره‌ ای ترکیبی در تحصیلات آموزش عالی پزشکی می گویند که در بسیاری از کشورها پس از اخذ دکترای پزشکی توسط داوطلبان گذرانده می‌ شود.

رسالت برگزاری این دوره آموزشی، تربیت و پرورش پزشکان متخصص که توانایی تحقیق و پژوهش در مراتب عالی را علاوه بر تخصص‌ های بالینی داشته باشند، است.

دانشجویان پزشکی پیش از ورود به این دوره، تا پایان آزمون جامع پیش کارورزی برنامه درسی مشابه سایر دانشجویان پزشکی را دارند و با پایان دوره کارآموزی، برای ورود به دوره MD-PhD اقدام می کنند.

جامعه هدف دوره MD-PhD چه کسانی هستند؟

 دانشجویان پزشکی

 دانشجویان دندان پزشکی

 دانشجویان داروسازی

پیش نیاز ثبت نام در دوره MD-PhD

دارندگان مدرک دکترای حرفه ای پزشکی، که مقطع کارآموزی را گذرانده باشند، می توانند در این دوره ثبت نام کنند.

از مهمترین شرایط لازم برای ثبت نام در دوره MD-PhD می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 کسب معدل بالاتر از ۱۶ در مقطع علوم پایه و یا کسب حداقل ۸۰ درصد از میانگین نمرات پنج درصد اول دانشگاه در آزمون علوم پایه

 کسب معدل بالاتر از ۱۶ در مقاطع پاتوفیزیولوژی و کارآموزی و یا کسب حداقل ۸۰درصد از نمرات میانگین پنج درصد اول دانشگاه دز آزمون جامع پیش کارورزی

 کسب معدل بالاتر از ۱۵ در مقاطع علوم پایه، پاتوفیزیولوژی و کارآموزی

 نداشتن مشکلات آموزشی اعم از مردودی در دروس و مشروطی

 ثبت درخواست دانشجو برای ورود به دوره

لازم به ذکر است پذیرش با در نظر گرفتن معدل (۸۰%) و مصاحبه حضوری (۲۰%) داوطلبان انجام می گیرد. به این صورت که آنها به یک جلسه مصاحبه حضوری دعوت می شوند و طی این جلسه سطح اطلاعات داوطلبان در مباحثی نظیر زبان انگلیسی و مهارت های ارتباطی ارزیابی می شود.

الویت گزینش داوطلبان در پذیرش

MD–PhD معمولاً به داوطلبانی نیاز دارد که پیشینه تحقیقاتی داشته باشند، یا تحت نظر یک استاد به عنوان یک دوره کارشناسی یا حداقل یک سال فاصله برای کار در یک محیط آزمایشگاهی داشته باشند.

فرآیند درخواست علاوه بر بیانیه شخصی مورد نیاز برای برنامه‌ های فقط MD، همچنین به دو مقاله اضافی برای توضیح اینکه چرا متقاضی می‌ خواهد MD-PhD را دنبال کند و مقاله‌ ای که پیشینه تحقیقاتی آنها را شرح می‌ دهد، نیاز دارد.

داوطلبان برای پذیرش نهایی باید در مصاحبه حضوری شرکت کنند که در آن تمامی افراد به یک مجموعه سوالات از پیش تعیین شده و ثابت پاسخ می دهند. مصاحبه کنندگان به پاسخ های داده شده و هر داوطلب نمره داده و نهایتا معدل کل داوطلبان محاسبه و رتبه بندی آنها صورت می پذیرد.

لازم به ذکر است، مجموعه سوالات مصاحبه می بایست در ابتدای جلسه مصاحبه مورد تایید اکثریت اعضای کمیته مصاحبه کننده قرار گیرد.

رشته های مورد پذیرش برای شرکت در دوره MD-PhD

با توجه به میزان ارتباط و نزدیکی دروس رشته های مختلف با علوم پایه پزشکی، دارندگان دکترای تخصصی برخی رشته ها، شانس خوبی برای ورود به دوره MD-PhD خواهند داشت.

پونزاین رشته ها عبارتند از:

  • بیوشیمی بالینی
  • ایمن شناسی پزشکی
  • علوم تغذیه
  • ژنتیک پزشکی
  • آمار زیستی و اپیدمیولوژی
  • باکتری شناسی پزشکی
  • قارچ شناسی پزشکی
  • ویروس شناسی پزشکی
  • انگل شناسی پزشکی و خون شناسی آزمایشگاهی
  • فارماکولوژی
  • فیزیوتراپی
  • بینایی سنجی
  • شنوایی سنجی

وظایف دانش آموختگان دوره MD-PhD

 استفاده از روش های آزمایشگاهی به منظور پی بردن به پاتوبیولوژی بیماری ها

 استفاده از نتایج تحقیقات و اکتشافات برای سریع تر بیماران

 ورود به عرصه تحقیق و توسعه علوم مربوط به بیوشیمی به عنوان محقق

 فعالیت به عنوان رئیس بخش های تحقیقاتی موسسات دولتی یا صنعتی و سرپرستی پروژه های تحقیقات

پایان نامه داوطلبان دوره MD-PhD

دانشجویان این دوره تنها یک پایان نامه ارائه خواهند داد که همان پایان نامه دوره PhD است. موضوع این پایان نامه باید بتواند ادغام علوم پایه و بالینی را پوشش دهد.

لازم است دانشجو دو استاد راهنما داشته باشد؛ یکی از اعضای هیئت علمی و بالینی و دیگری از اعضای هیئت علمی علوم پایه.

طول دوره MD-PhD

طول کل دوره بسته به رشته PhD از ۱۰ تا ۱۲ سال متفاوت است.

دانشجویان تا پایان آزمون جامع پیش کارورزی برنامه درسی مشابه سایر دانشجویان پزشکی را دارند و پس از پایان مقطع کارآموزی، دوره MD-PhD را انتخاب می‌ کنند و در دوره کارورزی فقط کارورزی چهار درس ماژور داخلی، جراحی، کودکان، زنان و زایمان دوره دکتری عمومی طی شده و مستقیماً به دوره PhD وارد می‌ شوند.

دوره PhD مشابه سایر دانشجویان این دوره است.

سخن آخر

دوره MD-PhD با هدف تربیت دانشمندان پزشکی که علاوه بر دارا بودن نگرش، معلومات و مهارت های مورد انتظار رشته خود، در زمینه‌ های علوم پایه در یافته‌ های بالینی و تولید علم، تبحر و توانایی داشته باشند و بتوانند چشم‌ انداز های بالینی را به گروه‌ های علوم پایه و یا علوم اجتماعی وارد کنند، برگزار می‌ شود.

شرکت در این دوره برای داوطلبانی توصیه می شود که علاقه زیادی به شرکت در امور پژوهشی و تحقیقاتی دارند.

سوالات متداول

منظور از دوره MD-PhD چیست؟

این دوره برای داوطلبانی که بعد از دکتری پزشکی علاقه ای به شرکت در دوره های رزیدنتی نداشته و مایل به شرکت در پروژه های تحقیقاتی هستند، در دسترس است.

طول دوره MD-PhD چقدر است؟

طول کل دوره بسته به رشته PhD از ۱۰ تا ۱۲ سال متفاوت است.

وظایف دانش آموختگان دوره MD-PhD شامل چه مواردی می شود؟

اطلاعات مربوط به حوزه های فعالیت دانش آموختگان دوره MD-PhD در مقاله فوق به اطلاع دوستان گرامی رسانده شد.



:: بازدید از این مطلب : 91
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 25 فروردين 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

رادیولوژی یا همان تکنولوژی پرتوشناسی یکی از پرطرفدارترین رشته هایی است که دانش آموزان در دبیرستان به آن علاقه مند می شوند و آن را برای تحصیلات دانشگاهی خود بر می ‌گزینند.

در این مقاله سعی داریم در مورد کلیات رشته رادیولوژی به همراه دروسی ‌که دانشجو جهت کسب مدرک رادیولوژی موظف است آنها را اخذ نماید صحبت کنیم. همچنین در مورد آینده این رشته و بازار کاری که در انتظار فارغ التحصیلان است توضیح خواهیم داد.

بررسی جامع رشته رادیولوژی در ایران

اگر با دقت دفترچه انتخاب رشته دانشگاهی تجربی کنکور سراسری را بررسی کنید، خواهید دید که رشته رادیولوژی در چندین دانشگاه معتبر در سراسر ایران و در دوره های کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد پذیرش دارد.

نکته جالبی که وجود دارد این است که رشته رادیولوژی یکی از رشته هایی است که در دانشگاه های آزاد ارائه نمی شود و متقاضی باید از طریق کنکور سراسری به دانشگاه های روزانه، ظرفیت مازاد و پردیس خودگردان جذب شود و یا از طریق سوابق تحصیلی به این رشته وارد گردد.

اشخاصی که مایل هستند در رشته رادیولوژی تحصیل کنند باید به دو درس زیست و فیزیک دبیرستان که پایه تمام دروس دانشگاهی این رشته است، کاملا مسلط باشند تا بتوانند در آزمون سراسری موفق شوند و همچنین در دوران تحصیل دانشگاهی با مشکل روبرو نشوند.

تفاوت کارشناس رادیولوژی با رادیولوژیست چیست؟

نکته مهمی که در طول خواندن این مقاله باید یاد بگیرید این است که رادیولوژیست با کارشناس رادیولوژی تفاوت دارد؛ لذا به خاطر داشته باشید که یک کارشناس رادیولوژی با دستگاه های دیجیتال سروکار دارد و در تلاش است تا اشعه ها را به بدن فرد بفرستد؛ که بتواند از داخل بدن تصویربرداری دقیقی انجام دهد.

سپس این امواج را بر روی مانیتور به صورت عکس برای رادیولوژیست یا همان متخصص رادیولوژی آماده کند. پزشک متخصص رادیولوژی همواره وظیفه تفسیر تصاویر گرفته شده را بر عهده دارد.

ما در طول بررسی یک قسمت از داخل بدن همواره هم با کارشناس رادیولوژی و هم با شخص رادیولوژیست سر و کار داریم؛ بنابراین بهتر است این اشخاص را با یکدیگر اشتباه نگیرید تا بتوانید علایق خود را به درستی از یکدیگر تمایز دهید که در انتخاب رشته دچار اشتباه نشوید.

نکته:

اشخاصی که دارای مدرک کاردانی رشته رادیولوژی هستند می ‌توانند وظیفه عکسبرداری از استخوان دست با انگشتان را برعهده بگیرند، اما تصویربرداری از اعضای داخلی بدن همچون سیستم گوارش، عروق و مجاری ادراری را فقط کارشناس رادیولوژی انجام خواهد داد.

به یاد داشته باشید که در رادیولوژی سه تخصص اصلی (تشخیصی، مداخله ای و انکولوژی تشعشع) وجود دارد که می توانید به صورت تخصصی مشغول به خواندن آن شوید. هر سه این تخصص ها در راستای استفاده از امواج جهت تشخیص و درمان بیمار است.

انواع تصویربرداری از داخل بدن

  • اشعه ایکس

استفاده از این اشعه ساده ترین نوع تصویر برداری از بدن یا همان رادیوگرافی است.

  • CT scan

توموگرافی کامپیوتری یا همان سی تی اسکن تصاویری از بافت های درونی بدن را به وجود می آورد.

  • MRI

استفاده از امواج رادیویی و امواج مغناطیسی باعث می شود تا بافت های بدن به طور واضح در تصویر نمایان شوند.

  • ماموگرافی

استفاده از اشعه ایکس در ماموگرافی برای بررسی پستان کاربرد دارد.

  • PET scan

از پت اسکن یا همان پزشکی هسته ای برای گرفتن تصاویر سه بعدی رنگی از تمام فرآیندها و عملکردهای درون بدن استفاده می شود.

خطراتی که رشته رادیولوژی به همراه دارد!

همانطور که می ‌دانید رادیولوژی با اشعه ها و پرتوهای خطرناکی سر و کار دارد. به همین دلیل کارشناس رادیولوژی همواره در معرض خطر این امواج قرار دارد. از این رو باید از لباس های مخصوصی استفاده شود، به علاوه باید نحوه استفاده درست و صحیح از دستگاه ها و ابزارآلات این رشته را هم بلد باشد.

متاسفانه کار کردن با این امواج فراصوت و اشعه ایکس حتی با وجود شیوه صحیح استفاده و لباس های مخصوص همچنان با خطر همراه است. به همین علت هر ۶ ماه یکبار از کارشناسانی که در این رشته فعالیت می ‌کنند چکاب کامل جهت بررسی هموگلوبین، شمارش پلاکت خون و گلبول های سفید به عمل می آید.

مهارت های لازم برای ورود به رشته رادیولوژی

علاقه مندان به این رشته نباید صرفاً با اکتفا به علاقه خود وارد رشته رادیولوژی شوند، چرا که این رشته نیازمند داشتن مهارت توجه به جزئیات، مهارت کنترل استرس، مهارت برقراری ارتباط با افراد و انجام کارهای گروهی است.

همچنین یک فرد موفق در رشته رادیولوژی شخصی است که به صورت واقعی تمایل دارد به بیماران کمک کند و استرس و نگرانی بیمار را درک نماید.

معرفی دروس کارشناسی رشته رادیولوژی

دوره کارشناسی رشته رادیولوژی همچون دیگر رشته های دانشگاهی دروس عمومی، تخصصی، اختیاری، عملی و کارآموزی را دارد؛ که دانشجو باید بتواند با موفقیت آنها را پشت سر بگذارد تا مدرک مربوطه را از دانشگاه علوم پزشکی دریافت نماید.

این رشته با ۲۲ واحد درس عمومی، ۹۲ واحد دروس پایه و اختصاصی و ۱۶ واحد کارآموزی در مدت چهار سال به دانشجویان آموزش داده خواهد شد.

دروس عمومی رشته رادیولوژی

  • مبانی نظری اسلام
  • اخلاق اسلامی
  • انقلاب اسلامی
  • تاریخ و تمدن اسلامی
  • آشنایی با منابع اسلامی
  • جمعیت و تنظیم خانواده
  • ادبیات فارسی
  • زبان عمومی
  • تربیت بدنی ۱ و ۲

دروس تخصصی رشته رادیولوژی

  • فیزیک عمومی
  • ریاضیات عمومی
  • زبان تخصصی
  • آناتومی ۱ و ۲ و ۳
  • فیزیولوژی
  • آسیب شناسی عمومی
  • کاربرد رایانه در تصویربرداری پزشکی
  • مدیریت بیمارستانی و رفتار سازمانی
  • ثبت و نمایش تصاویر در پزشکی
  • فیزیک پرتوشناسی تشخیصی
  • روش های پرتونگاری ۱ و ۲ و ۳
  • بیماری شناسی
  • رادیوبیولوژی
  • روش های پرتونگاری اختصاصی
  • ارزیابی تصاویر پزشکی
  • دزیمتری پرتو های یونیزان
  • اصول فیزیکی سیستم های توموگرافی کامپیوتری
  • اصول فیزیکی سیستم های تصویربرداری ام آر آی
  • حفاظت در برابر پرتو های یونیزان در بخش‌ های پرتوشناسی تشخیصی
  • سمینار ۱ و ۲
  • کارآموزی ۱ و ۲ و ۳ و ۴
  • بهداشت عمومی
  • آمار
  • زیست شناسی سلولی
  • آشنایی با فناوری نوین اطلاعات
  • اخلاق حرفه‌ ای
  • اصطلاحات پزشکی در رادیولوژی
  • فیزیک پرتو ها
  • مراقبت از بیمار در بخش تصویربرداری پزشکی
  • آشنایی با ساختمان و ویژگی های مواد کنتراست زا در تصویربرداری پزشکی
  • ارزیابی تصاویر پزشکی ۱
  • تصویربرداری با امواج فراصوتی در پزشکی
  • آناتومی مقطعی
  • تکنیک ‌ها و جنبه های بالینی
  • توموگرافی کامپیوتری
  • تضمین و کنترل کیفی روش ‌های تصویربرداری پزشکی
  • تعمیرات و نگهداری مقدماتی دستگاه های رادیولوژی
  • کارآموزی در عرصه ۱ و ۲ و ۳ و ۴

معرفی گرایش های رشته رادیولوژی

متاسفانه بیشتر دانش آموزان و حتی دانشجویانی که مشغول به تحصیل در دوره کارشناسی رشته رادیولوژی هستند، آشنایی چندانی با گرایش های تخصصی کارشناسی ارشد این رشته ندارند. به همین دلیل در این مقاله سعی کرده ایم تا تمام گرایش ‌های رشته رادیولوژی را در مقطع کارشناسی ارشد به همراه تعداد پذیرش دانشجو بررسی کنیم.

شایان ذکر است که علاوه بر رشته های زیر دانشجو می تواند در رشته های غیر مرتبط با رادیولوژی نیز در مقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل شود.

  • فیزیک پزشکی با ۲۲ نفر پذیرش در سال
  • رادیولوژی و حفاظت پرتویی
  • علوم تشریحی آناتومی با پذیرش ۳۴ نفر در دانشگاه‌ های علوم پزشکی
  • مهندسی پزشکی با ۲۳ نفر پذیرش
  • نانو تکنولوژی با ۶ نفر پذیرش فقط دانشگاه تهران
  • زیست فناوری پزشکی با پذیرش ۱۹ نفر در تمامی دانشگاه های علوم پزشکی
  • انفورماتیک پزشکی
  • آموزش پزشکی با پذیرش ۳۱ نفر در سال
  • اپیدمیولوژی با پذیرش ۲۶ نفر
  • آمار زیستی پذیرش ۴۹ در تمامی دانشگاه های علوم پزشکی
  • رفاه اجتماعی تعداد پذیرش ۸ نفر در سال

بررسی بازار کار رشته رادیولوژی

یکی از مهم ترین نکاتی که قبل از ورود به هر رشته توسط دانش ‌آموزان بررسی می شود بازار کار آن رشته می باشد. با بررسی بازار کار رشته رادیولوژی می توانیم بگوییم که این رشته از جایگاه و موقعیت شغلی خوبی برخوردار است.

بطور کلی فارغ التحصیلان رشته رادیولوژی بعد از کسب مدرک خود می ‌توانند وارد بازار کار شوند و در بیمارستان ها، کلینیک ها و درمانگاه ها، مطب و مراکز تصویربرداری و مکان هایی که کار رادیولوژی انجام می دهند مشغول به کار شوند. همچنین بخش رادیوتراپی پزشکی هسته ای نیز پذیرای ورود کارشناسان رادیولوژی می باشد.

با در نظر گرفتن اینکه رادیولوژی در مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد امکان تحصیل دارد؛ افرادی که مدرک کاردانی دارند در امور اجرایی رادیولوژی فعالیت می کنند، اما افرادی که کارشناس، متخصص و رادیولوژیست هستند یکی از پردرآمدترین شغل ها را دارا می باشند.

همچنین اگر شخصی بتواند بعد از کسب مدرک به صورت خصوصی مرکز رادیولوژی هم تاسیس نماید در مقایسه با دیگر شغل های رشته پیراپزشکی بیشترین درآمد را به خود اختصاص داده است.

سوالات متداول

مرخصی افرادی که با اشعه سروکار دارند چقدر است؟

به این اشخاص ۳۰ روز در سال مرخصی اختصاص داده شده است.

آیا امکان ادامه تحصیل در رشته رادیولوژی در خارج از کشور وجود دارد؟

بله، دانشگاه های معتبری در سرتاسر جهان از این رشته دانشجو می پذیرند.



:: برچسب‌ها: رادیولوژی ,
:: بازدید از این مطلب : 70
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 25 فروردين 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

رشته پروتز دندانی زیر شاخه علوم تجربی و مربوط به دندان پزشکی و سلامت دندان می‌ باشد. در واقع دندان پزشکی و پروتزهای دندانی دو رشته کاملا مربوط به هم هستند. دندانپزشکان بدون کمک تکنسین پروتزهای دندانی نمی‌ توانند بسیاری از بیماران را درمان کنند.

تکنسین‌ های دندان نیز باید به دندانپزشک کمک کرده و تحت نظر او کار خود را انجام بدهند. مهم ترین کار تکنسین پروتزهای دندانی، ساخت اعضا مصنوعی دندان می‌ باشد.

آشنایی کامل با مواد اولیه برای ساخت پروتزهای دندانی، اندازه و قالب گیری فک و دهان برای ساخت پروتزهای دندانی، طراحی پروتزهای دندانی و طراحی و ساخت اجزای کاشتنی دندان از جمله کارهایی است که تکنسین پروتزهای دندانی انجام می‌ دهد.

وظایف و توانایی های تکنسین پروتز های دندانی

هر شغل و حرفه‌ ای نیازمند استعدادها و توانایی‌ های است که آن فرد را از دیگران متمایز می کند. تکنسین پروتز‌ های دندان نیز باید توانایی‌ های بخصوصی داشته باشد تا از جایگاه مناسبی در آن شغل برخوردار باشد.

توانایی های تکنسین پروتز های دندانی

  • مسلط بودن بر علوم فیزیک، شیمی و زیست شناسی.
  • مسلط بودن بر زبان انگلیسی.
  • توجه و دقت بالا در ساخت اعضای مصنوعی دندان‌ ها.
  • توانایی در رفع نیازهای دندانپزشکی.
  • داشتن دستانی توانمند و هنرمند برای انجام ریزکاری‌ ها.
  • توانایی در دید کافی به خصوص نزدیک بینی برای انجام بهتر کارها.
  • مسئولیت پذیر بودن در برابر خواسته‌ های بیماران.
  • داشتن ارتباط قوی برای برقراری درست با بیماران و درک بهتر خواسته‌ های آن‌ ها.
  • علاقه مند به تحقیق و پژوهش و تقویت مداوم سواد علمی پروتزهای دندان.
  • توانایی در ارتباط با دندان پزشکان مختلف برای گسترش دادن کار خود.

وظایف تکنسین پروتز های دندانی

  1. طراحی و ساخت پروتزهای دندانی
  2. اصلاح و ترمیم پروتزهای دندانی دارای ایراد
  3. ترمیم و اصلاح زیبایی دندانی فردی که در حادثه‌ ای دچار شکستگی یا بیماری شده
  4. سرپرستی کلینیک‌ ها و لابراتور های پروتزهای دندانی
  5. ساخت انواع پروتزهای دندانی ثابت و متحرک
  6. آشنایی کامل با مواد تشکیل دهنده پروتزهای دندانی مانند پلیمر ها، آلیاژها و …
  7. طراحی و ساخت انواع پروتزهای فک و صورت
  8. طراحی و ساخت روکش‌ های دندانی
  9. طراحی و ساخت پلاک‌ های ارتودنسی
  10. طراحی و ساخت دندان‌ های مصنوعی

تحصیل در رشته پروتز های دندانی

داوطلبان علاقه مند به شرکت در این رشته می‌ توانند برای ورود به آن از طریق کنکور سراسری اقدام نمایند. اما افرادی که می‌ خواهند بدون آزمون وارد این حرفه شوند باید از معدل و سوابق تحصیلی قابل قبولی برخوردار باشند.

در گذشته این رشته فقط در مقطع کاردانی ارائه می‌ گردید، اما اکنون در مقطه کارشناسی و مقاطع بالاتر نیز آموزش داده می‌ شود. تعداد کل واحدهای این درس ۱۳۰ واحد است که محصلان باید آن‌ ها را بگذرانند.

تعداد واحدهای درسی رشته پروتز های دندانی

تعداد کل واحدهای درسی این دوره ۶۸ واحد است به شرح زیر است:

  • دروس پایه عمومی ۱۳ واحد
  • دروس علوم پایه ۶ واحد
  • دروس اختصاصی ۴۱ واحد
  • کارآموزی در عرصه ۸ واحد

دروس عمومی و کارآموزی رشته پروتز های دندانی

دروس عمومی دروس کارآموزی
مبانی نظری اسلام کارآموزی در عرصه ۱
اخلاق اسلامی کار آموزی در عرصه ۲
انقلاب اسلامی  
تاریخ و تمدن اسلامی  
آشنایی با منابع اسلامی  
ادبیات فارسی  
زبان انگلیسی عمومی  
تربیت بدنی۱  
تربیت بدنی۲  
جمعیت و تنظیم خانواده  

دروس تخصصی رشته پروتز های دندانی

  • جنین شناسی
  • آسیب شناسی
  • بهداشت حرفه ای
  • تشریح فک و صورت
  • رایانه و سیستم‌ های اطلاع رسانی ۱
  • رایانه و سیستم‌ های اطلاع رسانی ۲
  • فیزیک پزشکی
  • میکروبشناسی و کنترل عفونت
  • اصول حسابداری
  • آمار و روش تحقیق
  • مبانی مدیریت
  • روش‌ های یاددهی و یادگیری
  • انبارداری
  • بافت شناسی
  • ابزارشناسی و تکنولوژی دندانسازی۱
  • ابزارشناسی و تکنولوژی دندانسازی ۲
  • ارتودنسی نظری۱
  • ارتودنسی عملی ۱
  • ارتودنسی نظری ۲
  • ارتودنسی عملی۲
  • پروتز ثابت نظری ۱
  • پروتز ثابت عملی۱
  • پروتز ثابت نظری۲
  • پروتز ثابت عملی۲
  • پروتز ثابت نظری۳
  • پروتز ثابت عملی ۳
  • پروتز متحرک کامل نظری ۱
  • پروتز متحرک کامل عملی ۱
  • پروتز متحرک کامل نظری ۲
  • پروتز متحرک کامل عملی ۲
  • پروتز متحرک کامل نظری ۳
  • پروتز متحرک کامل عملی۳
  • پروتز متحرک پاراسیل نظری ۱
  • پروتز متحرک پاراسیل عملی ۱
  • پروتز متحرک پاراسیل نظری ۲
  • پروتز متحرک پاراسیل عملی ۲
  • پروتز متحرک پاراسیل نظری ۳
  • پروتز متحرک پاراسیل عملی ۳
  • اکلوژن نظری ۱
  • اکلوژن عملی ۱
  • اکلوژن نظری ۲
  • اکلوژن عملی ۲
  • زیبایی نظری
  • زیبایی عملی
  • آناتومی و مورفولوژی دندان نظری
  • آناتومی و مورفولوژی دندان عملی
  • مواد دندانی نظری ۱
  • مواد دندانی نظری ۲
  • زبان تخصصی
  • ایمپلنت نظری
  • ایمپلنت عملی ۱
  • ایمپلنت عملی ۲
  • اتچمنت نظری
  • اتچمنت عملی ۱
  • اتچمنت عملی ۲
  • پروتزهای ماگزیلوفشیال نظری
  • پروتزهای ماگزیلوفشیال عملی
  • سمینار

بازار کار و آینده شغلی رشته پروتز های دندانی

به طور کلی درآمد این رشته و شغل‌ های مرتبط با آن از وضعیت مناسبی برخوردار است. فارغ التحصیلان این رشته می‌ توانند در کلینیک‌ های دندانپزشکی و حتی لابراتوارها مشغول به کار شوند.

یکی دیگر از ویژگی‌ هایی که تکنسین پروتزهای دندانی باید داشته باشد، مسئولیت پذیری است. این افراد به دلیل شغلی که دارند محبوبیتی در بین مراجعان‌ خود پیدا می‌ کنند، بنابرین مسئولیت پذیری در این حرفه مهم است.

این شغل نیازمند ظریف کاری است و حساسیت‌ های مختص به خود را دارد. در نهایت خدمتی با کیفیت به مراجعه کننده‌ ها انجام می‌ دهد.

درآمد تکنسین پروتز های دندانی

میزان درآمد تکنسین پروتزهای دندانی در مراکز بسیار متفاوت است. درآمد آن‌ ها به موارد متفاوتی بستگی دارد، که یکی از آن‌ ها تعداد مراجعه کنندگان می‌ باشد.

تکنسین‌ های پروتز دندان می‌ توانند در کلینیک‌ های دندان پزشکی و لابراتوار های دندان پزشکی مشغول به کار شوند.  اگر شرایط برای محصلان این رشته فراهم باشد و بتوانند در لابراتوار های خصوصی مشغول به کار شوند، درآمد بالاتری خواهند داشت. هر چه کیفیت کار تکنسین دندانی بالاتر باشد، میزان درآمد هم افزایش خواهد یافت.

مدیریت لابراتوار، کیفیت کاری که به بیماران تحویل می‌دهند، سوابق کاری و ارتباط تکنسین با دندان پزشکان نیز از موارد تاثیرگذار در درآمد تکنسین‌ های پروتز دندانی هستند.

سوالات متداول

کدام دانشگاه‌ ها رشته پروتزهای دندانی را دارند؟

در اکثر دانشگاه‌ های علوم پزشکی کشور مانند دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی تهران و … می‌ توان این رشته را ادامه داد.

آیا رشته پروتزهای دندانی از درآمد خوبی برخوردار است؟

بله این رشته و شغل نسبت به سایر شغل‌ ها از درآمد خوب و مناسبی برخوردار است.

آیا امکان تحصیل بدون کنکور در رشته پروتزهای دندانی وجود دارد؟

بله این امر امکان پذیر است.

تکنسین‌ های پروتز دندان دقیقا چه کار می کنند؟

شرح وظایف و شغل آن ها به طور کامل در این مقاله آمده است.

آیا امکان تحصیل در رشته پروتزهای دندانی در خارج از کشور ممکن است؟

بله  این رشته در کشورهای اروپایی و یا ترکیه و قزاقستان یکی از پردرآمد ترین رشته‌ ها می باشد. هزینه تحصیل در این رشته در خارج از کشور حتی از رشته دندان پزشکی نیز بیشتر است.

 

 



:: برچسب‌ها: رشته , پروتز دندانی , دندان , پزشکی ,
:: بازدید از این مطلب : 100
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 25 فروردين 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

اول از همه باید بدانید که رادیوتراپی یا پرتودرمانی یکی از شاخه‌ های فیزیک پزشکی است. رادیوتراپی یا همان پرتودرمانی به درمان بیماری با استفاده از پرتو های نافذ مانند پرتو های ایکس، امواج آلفا، موج بتا و گاما که یا از دستگاه تابیده می‌ شوند یا از داروهای حاوی مواد نشاندار شده ساطع می‌ شوند، گفته می‌ شود.

هدف پرتو درمانی از بین بردن سلول‌ های سرطانی با کم ترین آسیب به سلول‌ های سالم است. در رادیو تراپی به سلول‌ های سالم نیز آسیب وارد می‌ شود اما سلول‌های سالم دوباره می‌توانند خود را بهبود ببخشند.

در کشور ما سرطان دومین عامل مرگ و میر در میان مردم می‌ باشد. در نتیجه با پیشرفت تکنولوژی پزشکی دستگاه‌ هایی ساخته شد که با ساطع کردن اشعه‌ ها می‌ توانند در بهبود بیماری‌ ها به انسان کمک کنند.

رادیو تراپ‌ ها یا پرتو درمان‌ ها متخصصانی هستند که با کمک دستگاه های پرتو درمانی به بهبود و کاهش درد بیماران سرطانی کمک می‌ کنند. کار دستگاه‌ های رادیوتراپی در واقع تشخیص بیماری‌ ها و غدد سرطانی و کمک به درمان آنها است.

معرفی کامل رشته رادیو تراپی

یکی از ابهاماتی که برای افراد پیش می‌ آید این است که تصور می‌ کنند رشته رادیوتراپی همان رادیولوژی (تکنولوژی پرتو شناسی) است. در حالی که این دو رشته تفاوت‌ های زیادی دارند.

رشته رادیولوژی برای تصویربرداری از اجزای مختلف بدن کاربرد دارد، اما کاربرد رادیوتراپی کمک به تشخیص و درمان بیماری‌ ها است.

یکی از محاسن این شغل این است که ارتباط مستقیم با تجمعات بالای بیماران که اغلب رشته‌ های پیراپزشکی و پزشکی آن را دارند، وجود ندارد. هدف اصلی رادیوتراپی (علاج، ادجوانت، نئوادجوانت، درمانی یا تسکینی) به نوع تومور، جای آن، مرحله آن و سلامت عمومی بیمار بستگی دارد.

تابش به کل بدن (TBI) تکنیکی در رادیوتراپی است که برای آماده سازی بدن برای دریافت پیوند مغز استخوان مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

آینده شغلی و بازار کار رشته رادیوتراپی

از مهم ترین مسائلی که قبل از ورود به هر رشته باید درباره آن آگاهی کامل داشت، آینده شغلی آن است. باید به توانایی‌ های خود آگاهی داشته باشید و بدانید که آیا از پس کاری که انتخاب کرده‌ اید بر خواهید آمد یا خیر.

رادیوتراپ‌ ها بعد از اتمام دوره تحصیلات خود می‌ توانند در کلینیک‌ ها، مراکز پرتودرمانی بیمارستانی و مراکز تحقیقاتی مشغول به کار شوند. پیدا کردن کار در رشته رادیوتراپی راحت‌ تر از رشته رادیولوژی است.

مهارت و تجربه بیشتر شما در استفاده از دستگاه‌ های رادیوتراپی و نحوه برخورد با بیمار اهمیت دارد. در صورت داشتن سرمایه کافی با کمک چند پزشک دیگر می‌ توانید مرکز درمانی مختص خود را تاسیس کنید.

رادیوتراپ کیست و چه وظایفی دارد؟

با توجه به تعریف رادیوتراپ و وظایف آن، قطعا کسی که توانایی‌ های لازم این شغل را نداشته باشد نمی‌ تواند به خوبی به وظایفی که دارد عمل کند.

توانایی های رادیوتراپیست

داشتن دقت و حساسیت بالا برای اینکه احتمال خطا در رادیوتراپی بیماران نباشد.

نحوه برخورد مناسب با بیمار (درک و توجه و توضیح کامل)

داشتن روحیه انتقاد پذیری، صبر و مسئولیت پذیری

وظایف رادیوتراپیست

آماده سازی بیمار برای انجام فرآیند درمان

رعایت تمام نکات بهداشتی

آشنایی کامل با انواع تجهیزات و دستگاه‌ های درمانی

اندازه گیری دقیق اشعه

مسئولیت کنترل کیفی ابزارها و تضمین سلامت بیمار

دروس رشته رادیوتراپی

رشته رادیوتراپی دو مقطع کاردانی (دو سال) و کارشناسی (چهار سال) دارد. دانشجویان این رشته در طول این چهار سال باید ۱۳۰ واحد درسی را بگذرانند. دروس عمومی ۲۲ واحد، ۸۴ واحد دروس اختصاصی و ۲۴ واحد کارآموزی اختصاص دارد.

به این نکته توجه نمایید که در حال حاضر در کشور ما مقطع کارشناسی ارشد رشته رادیوتراپی تعریف نشده است.

دروس تخصصی رشته رادیوتراپی دروس پایه رشته رادیوتراپی دروس عمومی رشته رادیوتراپی
تکنیک‌ های رادیوتراپی آناتومی تربیت بدنی ۱
دستگاه‌ های رادیوتراپی آسیب شناسی تربیت بدنی ۲
فیزیک تشعشع و مواد رادیواکتیو فیزیک عمومی یک درس از دروس تاریخ و تمدن اسلامی
اصول محاسبات و برنامه‌ ریزی در رادیوتراپی کمک‌ های اولیه و مراقبت از بیمار یک درس از دروس آشنایی با مبانی اسلامی
آناتومی سطحی بدن بافت شناسی جمعیت و تنظیم خانواده
رادیوبیولوژی و حفاظت در برابر پرتو های یونساز فیزیولوژی انسانی یک درس از دروس انقلاب اسلامی
تکنیک‌ های رادیوگرافی اصطلاحات و کلیات پزشکی ادبیات فارسی عمومی
تکنیک‌ های پزشکی هسته‌ ای یک درس از دروس اخلاق اسلامی
کارورزی زبان  انگلیسی عمومی
کارآموزی بیمارستانی دو درس از دروس مبانی نظری اسلام

 

رشته رادیوتراپی در کدام دانشگاه های ایران تعریف شده است؟

دانشگاه‌ هایی که رشته رادیوتراپی را دارند به شرح زیر است:

  • دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
  • دانشگاه علوم پزشکی کاشان
  • دانشگاه علوم پزشکی اراک
  • دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله
  • دانشگاه علوم پزشکی زنجان
  • دانشگاه علوم پزشکی گیلان
  • دانشگاه علوم پزشکی لرستان
  • دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
  • دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
  • دانشگاه علوم پزشکی ایلام
  • دانشگاه علوم پزشکی بابل
  • دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
  • دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
  • دانشگاه علوم پزشکی گناباد
  • دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
  • دانشگاه علوم پزشکی همدان
  • دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • دانشگاه علوم پزشکی کردستان
  • دانشگاه علوم پزشکی البرز
  • دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
  • دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
  • دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
  • دانشگاه علوم پزشکی زابل
  • دانشگاه علوم پزشکی البرز
  • دانشگاه، علوم پزشکی بندرعباس
  • دانشگاه علوم پزشکی کردستان
  • دانشگاه علوم پزشکی سمنان
  • دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
  • دانشکده علوم پزشکی بهبهان

سوالات متداول

آیا امکان تحصیل در رشته رادیوتراپی بدون کنکور وجود دارد؟

بله امکان تحصیل در این رشته در مقطع کاردانی امکان پذیر است. تحصیل بدون کنکور در این رشته شرایطی مانند محدودیت سنی (خانم ها۲۵ سال و آقایان۲۷ سال)، تعهد خدمت به مدت دوبرابر دوره تحصیل و اهمیت سوابق تحصیلی دارد و این افراد نباید در یکی از رشته‌ های پیراپزشکی در دانشگاه‌ های کشور پذیرفته شده باشند. همچنین آقایان نیز باید وضعیت نظام وظیفه شان مشخص شده باشد.

معایب رشته رادیوتراپی چیست؟

یکی از معایب این شغل این است که رادیوتراپیست‌ ها مدام در معرض اشعه‌های مختلف هستند.

آیا امکان ادامه تحصیل در رشته رادیوتراپی در خارج از کشور وجود دارد؟

بله. کشورهای آمریکایی و اروپایی پیشرفت چشمگیری در این زمینه داشته‌اند. کالج بهداشت و درمان تارتو در کشور استونی، دانشگاه تریسه ایتالیا و دانشگاه نیوزلند از موارد معروف در این زمینه هستند. همچنین از بازار کار و درآمد خوب و مناسبی برخوردار هستند.



:: برچسب‌ها: معرفی , رشته , رادیوتراپی , پرتودرمانی ,
:: بازدید از این مطلب : 83
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 25 فروردين 1401 | نظرات ()