نوشته شده توسط : پزشک و درمان

بافت شناسی

هر بافت مجموعه‌ای از سلولهای تخصص یافته می‌باشد که کار معینی را انجام می‌دهند. بافتهای بدن به چهار دسته اصلی به نامهای پوششی ، همبند یا پیوندی ، عضلانی و عصبی تقسیم می‌شوند. بافتهای غضروفی ، استخوانی و خونی بافتهای همبند تخصص یافته محسوب می‌شوند. یادگیری جزئیات ساختمانی ارگانها و اعضای مختلف برای فهم فعالیت فیزیولوژیک و تغییرات پاتولوژیک آنها ضروری است. بنابراین بافت شناسی نه تنها به عنوان علمی مستقل نمی‌تواند مطرح گردد بلکه بهتر است مرتبط با سایر شاخه‌های علم پزشکی و به عنوان یکی از پایه‌های اصلی علوم پایه پزشکی مورد توجه قرار گیرد. ابزار کار اصلی در زمینه بافت شناسی انواع میکروسکوپها می‌باشد. 

بافت پوششی 

بافت پوششی بیرونی‌ترین و درونی‌ترین سطح هر اندام را می‌پوشاند. مانند آندوتلیوم (پوشش درونی رگهای خونی) یا مزوتلیوم (پوشش سطح بیرونی قلب ، شش و دستگاه گوارش). این نوع بافت ممکن است از اکتودرم ، مزودرم و یا آندودرم منشا بگیرد. برای مثال پوشش پوست اکتودرمی است ولی پوشش رگهای خونی مزودرمی است. بافت پوششی اندام ممکن است دارای برجستگی (جوانه چشایی) ، چین خوردگی (کریپتهای روده) ، و یا پرز (روده کوچک) باشد این ساختارها سطح اندامهای مربوطه را افزایش می‌دهند.

بافتهای پوششی در بدن وظایف متعددی دارند بافت پوششی بر روی بخش غیر سلولی قرار گرفته است که باعث ارتباط پوشش اندام با بافتهای زیرین می‌شود این قسمت غشای پایه نام دارد که در اغلب اندامها دیده می‌شود. به استثنای سینوزوئیدها و مویرگهای لنفی که غشای پایه ممتد ندارند. غشای پایه شامل گلیکوپروتئینهایی به نام لامینین و انتاکتین. رشته کلاژن IV و رشته‌های شبه کلاژن (شبکه ای) است. پروتئینی به نام هپارین سولفات و فیبرونکتین از دیگر ترکیبات غشای پایه است. 

ساختار انواع بافتهای پوششی 
بافت پوششی به دو شکل ساده (تک لایه‌ای) و مطبق (چند لایه‌ای) در بدن وجود دارد. 

  • بافت پوششی ساده: این نوع بافت فقط دارای یک لایه سلولی است که بر روی غشای پایه قرار گرفته است این بافت سه نوع است. بافت پوششی ساده مکعبی ، بافت پوششی ساده استوانه‌ای و بافت پوششی ساده سنگفرشی از انواع این بافتها هستند.
  • بافت پوششی مطبق

وظایف بافت پوششی 

بافت پوششی به عنوان محافظ بدن و ترشح مواد مانند غدد ترشحی درون ریز و برون ریز و دفع مواد مانند بافت پوششی کلیه و جذب مواد مانند بافت پوششی روده و دریافت حس مانند مخاط بینی و نرم کردن مانند مخاط روده و تکثیر مانند بیضه و تخمدان نقش دارد. 

بافت پیوندی 

چون این نوع بافت دارای سلول و ماده زمینه‌ای با ویژگیهای خاصی است لذا قادر به انجام کارهایی است که با نام آن متناسب است. این نوع بافت ، ارتباط بین بافتها را برقرار می‌سازد ضمن اینکه به دلیل وجود سلولهایی مانند هیستوسیت ، پلاسموسیت ، ماست سل و انواع سلولهای خونی قادر به حفاظت و نگهداری بدن نیز هست. در ضمن سلولهایی نظیر فیبروبلاست و مزانشیم تمایز نیافته دارد که در مواقع لزوم کار ترمیم را انجام می‌دهند. 

انواع بافت پیوندی 

خون ، غضروف و استخوان هر سه خود نوعی بافت پیوندی هستند هر چند که خون ، سیال غضروف نیمه جامد و استخوان سخت است. کار خون دفاع و تغذیه اندامها و اکسیژن رسانی است و کمبود یا افزایش آن باعث ایجاد بیماری می‌شود. با وجود اینکه گویچه‌های خون در هر لحظه از بین می‌روند ولی بخشهایی در بدن وجود دارند که اعمال خونسازی را انجام می‌دهند کلیه اعمال خون سازی با تغییر سلول مادر یعنی هموسیتوبلاست انجام می‌گیرد.

غضروف بافتی قابل ترمیم است وممکن است نرم ، نظیر غضروف شفاف قابل انعطاف نظیر غضروف ارتجاعی و سخت مانند غضروف رشته‌ای باشد. استخوان یکی از سخت‌ترین انواع بافت پیوندی است. سختی آن بیشتر به یک ماده پلاستیکی شباهت دارد تا به یک سنگ. زیرا کاهش کلسیم آن را نرم می‌کند و کاتیونهایی نظیر سرب ، استرانسیم و رادیم جانشین کلسیم می‌شوند و سختی استخوان را از بین می‌برند. استخوان نظیر دیگر بافتهای پیوندی ، شامل ماده زمینه‌ای و سلولهای بافت استخوانی است. ماده زمینه‌ای به دو صورت بی‌شکل و شکل‌دار وجود دارد. 

بافت ماهیچه‌ای 

سه نوع بافت ماهیچه‌ای صاف ، مخطط و ماهیچه قلب وجود دارد ماهیچه قلب وجود دارد. ماهیچه صاف دوکی شکل است و فیلامنتهای آن اکتین ، میوزین و دسمین هستند. علاوه بر تفاوتهایی که در ترکیب شیمیایی فیلامنتها وجود دارد طرز قرار گرفتن فیلامنتها متفاوت است. ماهیچه صاف از نظر عملکرد غیر ارادی است و فعالیت آن را عوامل خارجی کنترل می‌کنند در حالی که عملکرد ماهیچه مخطط ارادی و قابل کنترل است.

هر ماهیچه از چند رشته یا فیبر ساخته شده است که واحد ساختاری ماهیچه‌ها مشابه سلولها در بافتهای دیگر بدن است. هر فیبر ، علاوه بر ویژگیهای سلول بدن ، فیبریل نیز دارد. فیبریلها از فیلامنتها ساخته شده‌اند. ماهیچه قلب تشابه بسیار با ماهیچه مخطط دارد، تفاوتهایی نیز در ساختار آن مشاهده شده است برای مثال سارکولم در دو ماهیچه با یکدیگر تفاوت دارند و به جای تریاد در ماهیچه مخطط ، دیاد در ماهیچه قلب وجود دارد. وجود صفحات ارتباطی تفاوت دیگر ماهیچه قلب و ماهیچه مخطط است. 

بافت عصبی 

منشا بافت عصبی اکتودرم است و سلولهایی به نام نوروبلاست آن را می‌سازند. واحد ساختاری بافت عصبی نورون است که تحریکات را به تنهایی از راه سیناپس با نورونهای دیگر هدایت می‌کند انواع نورون وجود دارد و چهار نوع نورون یک قطبی ، دو قطبی ، چند قطبی و نورون پورکنژ در بدن وجود دارد. از تنه نورون زوایدی به نام دندریت و اکسون خارج می‌شوند که بر روی آنها غلافهای میلین و شوان قرار دارند.

بر حسب وجود یا عدم وجود این دو غلاف ، چهار نوع رشته عصبی در بدن یافت می‌شود و همچنین بر حسب طول آکسون دو نوع رشته عصبی وجود دارد. سیناپسها نیز انواع مختلف دارند برخی آکسوسوماتیک و بعضی آکسودندریتیک هستند. بافت عصبی نیز دارای بافتهای پشتیبان است که منشا آنها در اعصاب مرکزی از لوله عصبی ودر اعصاب محیطی از هلال عصبی است. نوروگلیها یا بافتهای پشتیبان از طریق عمل تبادل مواد ، ماکروفاژ و تصفیه بافت عصبی را حفظ و نگهداری می‌کنند.



:: برچسب‌ها: بافت شناسی ,
:: بازدید از این مطلب : 67
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : جمعه 12 فروردين 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

رشته پاتولوژی و پاتولوژیست کیست؟

کلمه پاتولوژی از کلمه یونانی پاتو (بیماری ) و لوژی (علم مطالعه) تشکیل شده است. علم پاتولوژی یعنی علم بررسی بیماری ها و در سه حیطه قابل بیان است.
General Pathology: آسیبشناسی عمومی

Anatomical Pathology:اسیب شناسی تشریحی

Clinical pathology:آسیب شناسی بالینی

آسیب شناسی عمومی

یک زمینه علمی وسیع و پیچیده است که به دنبال تفهیم مکانیسم آزار در سطح سلولی و مولکولی میگردد. حوزه مطالعه شامل سازگاری سلولی با ازار نکروز التهاب ترمیم زخم و بدخیمی ها و اختلالات تغذیه ای و اختلالات عمومی در مکانیسم های بدن میباشد. این پایه و اساس پاتولوژی را تشکیل میدهد. کاربرد این علم در تشخیص بیماریهای انسانی میباشد.

علم پاتولوژی به دو دسته پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال تقسیم میشود.

آسیب شناسی تشریحی :

یک شاخه تخصصی از پزشکی است که به تشخیص بیماریها براساس ظاهر ارگانها، ریزبینی و مشخصات ایمونولوژیک و مولکولی ارگانها، بافتها و تمام بدن (اتوپسی) میپردازد.آسیبشناسی تشریحی خود به چند زیر گروه تخصصی (فوق تخصصی) تقسیم میشوند شامل آسیبشناسی سرجیکال و سیتوپاتولوژی.اگر کسی بخواهد در رشته پاتولوژی کار کند بایستی ابتدا دوره پزشکی دکترای حرفهای را به اتمام برساند و بعد از شرکت و قبولی در امتحان دستیاری و گذراندن دوره ۴ ساله پاتولوژی و پس از اخذ مدرک دکترای تخصصی پاتولوژی در این زمینه کاری فعالیت کند. آسیبشناسی تشریحی یکی از شاخههای آسیبشناسی است. که در آن با بررسی ماکروسکوپی، میکروسکوپی و سایر روشها، به تشخیص بیماریها و نئوپلاسمها پرداخته میشوداغلب پاتولوژیستها در هر دو زمینه تشریحی و بالینی کار میکنند.

آسیب شناسی بالینی :

شاخه ای از علم پزشکی تخصصی است که به تشخیص بیماریها براساس آنالیز آزمایشگاهی مایعات بدن مثل خون، ادرار، و بافتها با استفاده از شیمی، میکروبیولوژی، خونشناسی و آسیبشناسی مولکولی میپردازد. پاتولوژیست کلینیکال در ارتباط نزدیک با تکنولوژیهای پزشکی و پزشکان دیگر کار میکند تا دقت کامل حاصل شود و صحت آزمایشات به حداکثر رسیده باشد.

آسیب شناسی به عنوان یک تخصص پزشکی:

پاتولوژیستها پزشکانی هستند که تشکیل بیماریها را براساس بیوپسی (نمونه برداری) یا آنالیز مایعات بدن میدهند.تشخیص اکثر سرطانها با پاتولوژیستها میباشد. پاتولوژیست آناتومیکال بیوپسیهای بافتی را بررسی میکند. بعضی پاتولوژیستها در زمنیه ژنتیک تخصص میگیرند که میتوانند برای مثال بهترین درمان مناسب برای نوع خاص سرطان را مشخص کنند.پاتولوژیستها با سایر پزشکان کار میکنند تا مراقبتهای پزشکی بیماران را بهبود ببخشند.پاتولوژیستها ممکن اتوپسی بیماران خواسته شده را انجام دهند تا علت مرگ را کشف کنند.نتایج اتوپسی میتواند به بیماران زنده کمک کند تا به عنوان مثال یک بیماری ارثی ناشناخته در یک خانواده را تشخیص دهد.پاتولوژیستها هسته مرکزی نظام دانشکدههای پزشکی هستند و همچنین به عنوان مدیر آزمایشگاه پزشکی (شامل آسیبشناسی تشریحی، بیوشیمی، میکروبیولوژی، سیتولوژی و بانک خون و..) نقش مهمی در توسعه و رشد سیستمهای مراقت بهداشتی و اطلاعاتی پزشکی ایفا میکنند.پاتولوژی یک تخصص پزشکی بینظیر است. پاتولوژی تمامی شاخهای پزشکی را لمس میکند در واقع بیشتر از ۷۰% تمامی تصمیمات در زمینه تشخیص ودرمان بیماران، بستری بیماران و ترخیص آنها با توجه به نتایج گزارش پزشک پاتولوژیست انجام میشود.

پاتولوژی تشریحی

مهمترین کار پاتولوژیستهای آناتومیکال را آسیبشناسی جراحی تشکیل میدهد. کار در حوزه آسیبشناسی تشریحی معمولا ترکیبی از ظاهر (ماکروسکوپی) نمونه و بافتشناسی (میکروسکوپی) نمونه بافتی است و ممکن است نیاز به ارزیابی مولکولی یا ایمونوهیستوشیمی یا سایر تستهای آزمایشگاهی نیز برای تشکیل باشد.
Specimens (نمونه ها): دو نوع اصلی نمونه برای پاتولوژی ارسال میشود ۱-بیوپسی ها ۲- برداشتهای جراحی.
بیوپسی یک قطعه کوچکی از بافت است که به طور اولیه برای تشخیص آسیبشناسی گرفته میشود اکثرا منجر به تشکیل قطعی میشود. در بیوپسی incisional با پروسه جراحی قسمتی از بافت مشکوک خارج میشود و برای آسیبشناسی ارسال میشود. در بیوپسی اکسیژنال در پروسه جراحی تمام بافت مشکوک خارج میشود و یا رزکسیون به قصد درمان جراحی انجام میشود. در بیوپسی اکسیژنال، برداشت ضایعات پوستی و پولیپهای دستگاه گوارشی نیز معمول است.
تشخیص و گزارش پاتولوژی شامل ارائه اطلاعات راجع به ظاهر و مشخصات میکروسکوپی، تشخیص ضایعه، تعیین نوع تومورها، درجه و مرحله تومورها، ارائه اطلاعاتی راجع به آزمایشهای پیشرفتهتر مانند ایمنوهیستوشیمی و پاتولوژی مولکولی است.

در پایان قابل ذکر است که فردی که متخصص پاتولوژی می باشد فردی است که در رشته پزشکی دارای مدرک پزشکی عمومی بوده و به عنوان دوره تخصص را به مدت 4 سال در یکی از دانشگاه های علوم پزشکی کشور گذرانده و قادر به تاسیس آزمایشگاه پاتوبیولوژی می باشد که مشتمل بر آزمایشات معمول در آزمایشگاههای تشخیص طبی به اضافه آزمایشگاه پاتولوژی می باشد.



:: برچسب‌ها: رشته , پاتولوژی , پاتولوژیست ,
:: بازدید از این مطلب : 71
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : جمعه 12 فروردين 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

میکروب شناسی

تعداد کمی از میکروب های مضر برای بدن انسان ، به طور مثال ۱ درصد از باکتری ها، می توانند به بدن حمله کرده و انسان را بیمار کنند. تعدادی از میکروب ها باعث ایجاد بیماری های عفونی شده اما شواهدی نیز وجود دارد که تعدادی از میکروب ها سبب بروز بیماری های مزمن غیرعفونی مانند سرطان و یا بیماری های مزمن قلبی می شوند. بیماری های مختلف توسط انواع متعددی از میکروارگانیسم ها ایجاد می شوند. میکروب هایی که باعث بیماری در انسان می شوند، پاتوژن نام دارند.

میکروب ها می توانند از طریق چهار محل وارد بدن شوند:

  • سیستم تنفسی( دهان و بینی )
  • دستگاه گوارش
  • دستگاه ادراری و تناسلی
  • مجاری و زخم های موجود در سطح پوست

بخش میکروبیولوژی آزمایشگاه، بخشی است که به کشت ، بررسی و شناسایی میکروارگانیسم ها از جمله باکتری ، قارچ ، مخمر و غیره اختصاص دارد. آزمایشگاه میکروبیولوژی نقش مهمی در پیشگیری و کنترل موثر عفونت ها دارد.

جداسازی و توصیف میکروارگانیسم های عفونی که توسط آزمایشگاه میکروبیولوژی انجام می شود دو عملکرد مهم را ایفا می کند:

  1. بالینی-که عفونت ها را بررسی می کند.
  2. اپیدمیولوژیکی-که به بررسی میکروب های عفونی در بدن بیماران پرداخته تا منبع و نحوه انتقال عفونت یافت شود.

Good Microbiological Practice (GMP)

GMP متشکل از تکنیک هایی است که برای جلوگیری از آلودگی آزمایشگاه هنگام برخورد با میکروارگانیسم ها بسیار مهم است. GMP از روش های آزمایشگاهی میکروبیولوژیکی استفاده می کند تا مواد تحقیقاتی (میکروارگانیسم ها) را در محل امن خود بدون تماس با سایر موجودات زنده نگه دارد و همچنین ایمنی افراد اطراف را هنگام آزمایش در نظر داشته باشد. هدف نهایی GMP استخراج نتیجه آزمایش بدون تقلب یا آلودگی است.

 

تکنیک های آزمایشگاهی میکروبیولوژی

تکنیک آسپتیک روشی است که در شرایط استریل انجام می شود و  از ورود موجودات ناخواسته یا آلودگی های باکتریایی به محیط جلوگیری شود. این، یک روش آزمایشگاهی میکروبیولوژیکی مهم برای جلوگیری از هرگونه آلودگی پرسنل و تجهیزات آزمایشگاهی است.

  1. Sterilization

این فرآیند آلودگی زدایی است که در آن تمام اشکال میکروارگانیسم ها و اسپورهای آن ها (به عنوان مثال باکتری ها ، ویروس ها ، پریون ها) از بین می روند. استرلیزاسیون معمولاً از طریق روش های فیزیکی مانند گرما ، تابش و فیلتراسیون یا با روش های شیمیایی انجام می شود.

  1. Disinfection

یک فرآیند ضد عفونی است که برای از بین بردن یا مهار رشد باکتری ها یا سایر عوامل بیماری زا (میکروارگانیسم ها) از اجسام  یا سطوح بی جان استفاده می شود. از مواد ضدعفونی کننده مانند الکل ، کلر و غیره استفاده می شود تا ماده یا سطح عاری از عفونت   باشد.

  1. Sanitization

هدف از Sanitization،  کشتن و از بین بردن باکتری ها ، میکروارگانیسم های بیماری زا و غیر بیماری زا  و زدودن گرد و خاک از روی سطوح است. تعداد زیادی از محصولات و مواد شیمیایی برای این کار استفاده می شود که شامل موارد زیر است:

  • شوینده های بر پایه کلرین
  • شوینده های بر پایه الکل
  • فرمالدهید
  • هیدروژن پراکسید

تکنیک های کشت

پنج روش پایه برای کشت در آزمایشگاه میکروبیولوژی وجود دارد که میکروبیولوژیست ها توسط آن ها به بررسی ویژگی های میکروبی و در نهایت شناسایی میکروب عامل عفونت می پردازند که Inoculation، Incubation، Isolation، (Inspection (Observation، Identification نام دارند.

برای کشت یک میکروارگانیسم ، یک نمونه کوچک معمولاً با کمک یک سیم پلاتینی(لوپ) در محیط کشت مربوطه کشت داده می شود. سپس رشد آن در محیط بررسی می شود.

انواع محیط کشت

نیازهای تغذیه ای هر میکروارگانیسم با دیگری متفاوت است. انواع مختلفی از محیط ها برای اطمینان از رشد مناسب ارگانیسم  وجود دارد. محیط های دارای محتوای  مختلفی از مواد مغذی هستند و از این رو به شرح زیر طبقه بندی می شوند:

  • Basal Media-این محیط ممکن است برای کشت باکتری هایی ( مانند Staphylococcus و Enterobacteriaceae) که نیاز به محیط غنی شده ندارند، استفاده شود. مثال های این محیط ها Nutrient broth و Nutrient agar هستند.
  • Enriched Media-این محیط ها از مواد آلی پیچیده ای مانند خون ، سرم و غیره تشکیل شده اند که برای رشد گونه های خاص ضروری هستند. مثال: Blood agar
  • Selective Media-در این محیط ها، فقط باکتری های منتخب رشد می کنند. این در حالی است که از رشد باکتری های نامطلوب جلوگیری می شود. مثال این محیط ها MacConkey agar،Lowenstein-Jensen می باشد.
  • Differential (Indicator) Media-این محیط ها مسئول رشد چندین ارگانیسم مختلف هستند که تفاوت های آشکاری را به وضوح نشان می دهند. رنگ ها یکی از پرکاربردترین عوامل تفاوت هستند. برای مثال MacConkey agar حاوی قرمز خنثی است و رنگی است که در حالت خنثی زرد است و در حالت اسیدی قرمز یا صورتی است.
  • Transport Media-این محیط ها در مواردی مورد استفاده قرار می گیرند که نمونه ها نمی توانند بلافاصله پس از جمع آوری کشت داده شوند.
  • Storage Media-وقتی باکتری ها برای مدت طولانی ذخیره شوند، ضروری می شوند. مثال: محیط نمک تخم مرغ ، آب گوشت پخته شده با گچ.

تلقیح و انکوباسیون

تکنیکی که از طریق آن یک میکروارگانیسم خاص به منظور رشد کلنی ها به محیط کشت وارد می شود ، تلقیح نامیده می شود. متداول ترین روش مورد استفاده برای پخش کردن آن ، حلقه(لوپ) استریل شده با حرارت یا میکروپیپت با نوک استریل شده است.

روش های  pour plate، spread plate، streak plate از تکنیک های کشت هستند.

از زمانیکه تلقیح باکتری ها انجام می شود، محیط کشت جامد یا مایع حاوی باکتری تلقیح شده، درون انکوباتور در دمای خاصی نگهداری شده تا مدت زمان خاص آن طی شود. این کار باعث رشد مطلوب باکتری می شود.

شمارش باکتری ها

  1. Serial dilution: این روش فرآیندی است که به منظور کاهش غلظت باکتری ها و سپس کشت در محیط مورد نظر، استفاده می شود.
  2. Plate counts: نتیجه این روش نشان دهنده تعداد کلنی های میکروبی است که تحت شرایط فیزیکی و شیمیایی مشخص مانند pH ، دما ، مواد مغذی موجود ، وجود ترکیبات بازدارنده رشد و غیره قادر به ظهور هستند.
  3. Most probable number(MPN): تکنیک MPN روشی است که برای برآورد غلظت میکروارگانیسم های زنده در خاک ، آب ، غذا یا نمونه محصولات کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.
  4. Spectrophotometer: در آزمایشگاه میکروبیولوژی ، یک اسپکتروفتومتر به طور معمول در طول مطالعات رشد باکتری ها مورد استفاده قرار می گیرد تا رشد باکتری ها را در زمان های خاص برآورد کند.

شناسایی پاتوژن

  1. مورفولوژی: هدف اصلی از شناسایی ویژگی های ریخت شناسی یک میکروارگانیسم، کمک به تعیین میکروارگانیسم است.
  2. رنگ آمیزی: برای شناسایی میکروب ها از طریق خواص سلولی آن ها بنا شده است.
  3. استفاده از میکروسکوپ: میکروسکوپ یک جزء ضروری در آزمایشگاه میکروبیولوژی است تا اکثر میکروارگانیسم هایی که از طریق چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند را مشاهده کنید. برخی از میکروارگانیسم ها مانند ویروس ها برای مشاهده نیاز به میکروسکوپ الکترونی دارند و نه یک میکروسکوپ ساده.
  4. تست های بیوشیمیایی: هدف از تست های بیوشیمیایی ، تمایز بین انواع مختلف باکتری ها بر اساس فعالیت آنزیمی آن ها است.
  5. تحرک: از طریق این روش آزمایشگاهی میکروبیولوژیکی ، به ظرفیت تحرک یک میکروارگانیسم برای تمایز بین سایر میکروارگانیسم ها دسترسی پیدا می شود.
  6. سرولوژی میکروبی: سرولوژی میکروبی: آزمایش سرولوژی یا تست سرولوژی یا آزمایش آنتی بادی ، یک روش آزمایشگاهی میکروبیولوژی است که برای تعیین آنتی ژن ها و آنتی بادی های ویروسی و باکتریایی (IgG و IgM) ، برای کمک به تشخیص برخی بیماری ها و بررسی وضعیت ایمنی انجام می شود.

انواع مختلفی از آزمایشات سرولوژیکی مانند روش های ایمونوسوربنت مرتبط با آنزیم (ELISA) ، آگلوتیناسیون ، آزمایش های خنثی سازی ، وسترن بلات ، ایمونوفلورسانس مستقیم و غیر مستقیم وجود دارد.

  1. تحلیل مولکولی: تکنیک های مختلف مولکولی از جمله PFGE، RAPD، تجزیه و تحلیل مشخصات پلاسمید ، تعیین توالی DNA ، multiplex PCR و بسیاری دیگر برای تشخیص ، طبقه بندی و یا مشخص کردن میکروارگانیسم ها استفاده می شود.


:: برچسب‌ها: میکروب شناسی ,
:: بازدید از این مطلب : 93
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : جمعه 12 فروردين 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

بخش ژنتیک آزمایشگاه

در بخش ژنتیک بالینی، به تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی DNA یا RNA برای کمک به تشخیص بیماری می پردازند.

آزمایش ژنتیک می تواند تشخیص قطعی برای بیماری را ارائه دهد و همچنین به پیش بینی احتمال ابتلا به یک بیماری خاص قبل از ظهور علائم کمک کند.

ژنتیک می تواند تشخیص دهد که آیا فردی که حامل ژن خاصی است می تواند این ژن را به فرزندانش منتقل کند یا خیر، و گاهی اوقات می تواند اطلاعاتی را در مورد اینکه آیا برخی از درمان ها قبل از شروع درمان بیمار موثر هستند یا خیر، بدهد. با این حال، برخی از مسائل در بخش ژنتیک وجود دارد که باید قبل از انجام هر آزمایشی با یک مشاور ژنتیک مشورت کرد.

 آزمایش های ژنتیک

مواد آزمایش های ژنتیکی بر روی نمونه‌های مختلفی از جمله خون، ادرار، بزاق، بافت‌های بدن، استخوان یا مو انجام می‌شود.

سلول‌های این نمونه‌ها جدا شده و DNA درون آن‌ها استخراج و برای جهش یا تغییرات احتمالی بررسی می‌شود.

بررسی بخش‌های کوچکی از DNA در یک ژن نیاز به آزمایش‌های آزمایشگاهی تخصصی و خاص دارد. این کار برای مشخص کردن محل دقیق جهش ها انجام می شود. این بخش بر روی بررسی ژن‌های یک فرد برای جستجوی جهش ژن مسئول یک بیماری خاص تمرکز می‌کند.
چهار دلیل اساسی که ماده ژنتیکی به دلایل بالینی آزمایش می شود شامل موارد زیر است:
۱. آزمایش های پیش از بروز علائم و آزمایش های پیش بینی کننده وجود یک ژن معیوب (ژن دارای جهش) که ممکن است سبب ایجاد بیماری شود.
۲. آزمایش ژنتیکی تشخیصی، بر روی یک فرد علامت دار با علائمی که به اندازه کافی نشان دهنده یک اختلال ژنتیکی است انجام می شود. این نوع آزمایش به پزشک وی در تشخیص کمک می کند.
3. غربالگری ناقلین (Carrier screening) ، شرایطی است که آزمایش مواد ژنتیکی به عنوان یک ابزار غربالگری برای ارزیابی اینکه آیا دو فردی که می خواهند بچه دار شوند، جهش ژنی مغلوب اتوزومال یا وابسته به X دارند یا نه، انجام می شود.
۴. آزمایش پیش از تولد، به آزمایش ژنتیکی جنین برای تعیین وجود یک بیماری ژنتیکی خاص اشاره دارد.

برای آزمایش DNA به منظور بررسی مشکلات پزشکی، برخی از انواع مواد سلولی مورد نیاز است.

این ماده می‌تواند از خون، ادرار، بزاق، بافت‌های بدن، مغز استخوان، مو و غیره باشد. اگر آزمایش نیاز به RNA داشته باشد، می توان از همان مواد استفاده کرد.

پس از دریافت نمونه در آزمایشگاه، سلول ها از ماده ای که در آن قرار دارند جدا می شوند، و DNA موجود در هسته ها جدا و استخراج می شود.
DNA استخراج‌شده به روش‌های مختلفی دستکاری می‌شود تامتخصص ژنتیک مولکولی ببیند چه چیزی ممکن است وجود نداشته باشد یا جهش یافته باشد، به گونه‌ای که باعث بیماری شود. نمونه هایی از دستکاری های متداول DNA شامل تکثیر، توالی یابی یا روش خاصی به نام هیبریداسیون است.

دستکاری سنتی دیگر شامل برش DNA به قطعات کوچک با استفاده از آنزیم های خاص است.

بررسی این قطعات کوچک بسیار ساده تر از رشته های بلند DNA بریده نشده است و حاوی ژن های مورد نظر است.

بیماری های ژنتیکی خاص

بیماری های بسیاری است که عامل آن ها، تغییرات در DNA می باشد. این تغییرات می توانند هم ژنتیکی و هم خود به خودی رخ دهند. برخی از بیماری ها که علت ژنتیکی دارند شامل موارد زیر است:

آزمایش ژنتیک آزمایشdna

توجه داشته باشید که فقط برخی از بیماری های جدول بالا به شدت ژنتیکی هستند و تقریباً در همه موارد قابل آزمایش هستند، به عنوان مثال:

بیماری ویلسون، سندرم داون، فیبروز کیستیک و تالاسمی.

سایر موارد از جمله بیشتر سرطان‌ها، بیماری آلزایمر، آرتروز و لوپوس ممکن است یک جزء ژنتیکی داشته باشند، اما بسیاری از عوامل از جمله ژن‌های متعدد و عوامل محیطی در ایجاد آن دخیل هستند.

با این حال، در برخی سرطان ها آزمایش ژنتیکی ممکن است برای هدایت درمان مفید باشد.

برخی از آزمایش های مرتبط با این بیماری ها که در آزمایشگاه آرمین نیز قابل است، شامل موارد زیر است:

تنوع ژنتیکی و جهش ها

همه پلی مورفیسم ها و واریانت هایی از پروسه جهش نشات می گیرند.

تغییرات ژنتیکی گاهی اوقات در طول فرآیند طبیعی بدن یا تقسیم سلولی رخ می دهند.

اگر این نوع جهش در مراحل اولیه رشد اتفاق بیفتد به طوری که به تمام سلول هایی که از آن سلول جهش یافته رشد می کنند منتقل شود، می تواند باعث بیماری شود.

این نوع جهش‌ها همچنین ممکن است باعث ایجاد سرطان شوند یا به آن کمک کنند، به خصوص زمانی که در سلول‌های مغز استخوان که سلول‌های سازنده خون را ایجاد می‌کنند، رخ دهند. تغییرات ژنتیکی دیگر می تواند در طول چرخه تقسیم سلولی که منجر به تولید تخمک و اسپرم می شود رخ دهد.

این جهش ها از والدین به فرزندان آن منتقل می شود و بنابراین اگر جهش ژنی به نوعی مضر باشد، کودک تحت تأثیر قرار می گیرد.

اگر جهش مغلوب باشد، کودک تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد، اما آن ها جهش را به نیمی از فرزندان خود منتقل می‌کنند.

برخی از جهش ها منجر به بیماری می شوند، در حالی که برخی از جهش ها هیچ اثر قابل توجهی ندارند.

تغییرات ژنتیکی را می توان به دسته های مختلفی طبقه بندی کرد:

تغییرات ژنتیکی پایدار، تغییرات ژنتیکی ناپایدار، تغییرات ژنتیکی خاموش و انواع دیگر.

تغییرات ژنتیکی پایدار به دلیل تغییرات خاص در تک نوکلئوتیدها ایجاد می شود.

  • جایگزینی، که در آن یک نوکلئوتید با نوکلئوتید دیگر جابه جا شده، که پلی مورفیسم های تک نوکلئوتیدی یا SNP نامیده می شود.
  • حذف ها، که در آن یک تک نوکلئوتید گم می شود.
  • اضافات، که در آن یک یا تعداد بیشتری نوکلئوتید داخل یک ژن می شوند.

تست برای محصولات بیان ژنتیکی

بسیاری از اختلالات ارثی به طور غیرمستقیم با بررسی ناهنجاری‌ها در محصولات نهایی ژنتیکی (پروتئین‌ها یا متابولیت‌ها) که در اشکال یا مقادیر غیرطبیعی وجود دارند، شناسایی می‌شوند. بنابراین، به جای تشخیص مشکل در ژن، بسیاری از انواع دیگر تست‌های آزمایشگاهی به دنبال ناهنجاری‌هایی در پروتئین‌های مربوطه هستند، مانند عدم وجود آن ها یا وجود مقادیر غیرعادی مواد دیگر به دلیل نقص در پروتئین.

یک مثال از این مورد، شامل تست هایی است که برای غربالگری نوزادان تازه متولد شده به منظور بررسی تعدادی از اختلالات استفاده می شود.

به عوان مثال، نوازدان تازه متولد شده برای فنیل کتونوری (PKU)، که یک اختلال متابولیکی اتوزومال است که از جهش در ژن آنزیم تخریب فنیل آلانین ایجاد می شود، آزمایش می شوند.

در بخش ژنتیک، تست های مربوط به سرطان نیز انجام می شود.

سرطان نامی است که به مجموعه بیماری های اطلاق می شود که از تکثیر مهار نشده یاخته ها پدید می آیند.

علت دقیق این پدیده نامشخص است ولی احتمال دارد عوامل ژنتیکی یا مواردی که موجب اختلال در فعالیت سلول ها می شوند در هسته سلول اختلال وارد کنند، مانند مواد رادیواکتیو، مواد شیمیایی و سمی یا تابش بیش از حد اشعه هایی مانند نور آفتاب.



:: برچسب‌ها: ژنتیک , آزمایشگاه ,
:: بازدید از این مطلب : 60
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : جمعه 12 فروردين 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پزشک و درمان

سینوزیت یکی از اساسی‌ترین مشکلاتی است که عده زیادی با آن درگیر هستند. بسیاری از افراد که دچار سینوزیت هستند، درگیر سردردهای سینوزیتی، عفونت سینوزیتی، گلودرد، خلط پشت حلق و موارد این‌چنینی هستند. بدیهی است که علائم سینوزیت به صورت عمده در نواحی سینوسی بروز می‌کند. بسیاری از پیام‌های سایت به شکایت افراد از سینوزیت مربوط است. به همین دلیل در این مقاله به صورت تخصصی درمان خانگی سینوزیت را بررسی می‌کنیم.

اگر میخواهید درمان خانگی سینوزیت را بدانید و کمی از درد و مشکلات سینوزیت کم کنید، در ادامه همراه ما باشید.

سینوزیت چیست؟

شاید اطلاعاتی در خصوص سینوس‌ها و سینوزیت نداشته باشید. در ناحیه جمجمه انسان حفره‌هایی وجود دارد تا وزن جمجمه را کاهش دهد و فضایی برای تبادل هوا و ایجاد رطوبت فراهم کند. این حفره‌ها سینوس نام دارند. در نواحی سینوسی ترشحات سینوسی به صورت روتین و همیشگی وجود دارد؛ زیرا محیط سینوس باید همیشه مرطوب باشد. این ترشحات بسیار رقیق هستند و به‌راحتی از سینوس‌ها به ته حلق راه پیدا می‌کنند و رفع می‌گردند. اما مشکل از زمانی آغاز می‌شود که میزان ترشح این مخاط بیشتر می‌شود و غلظت آن نیز افزایش پیدا می‌کند. در چنین شرایطی تخلیه ترشحات سینوسی به دلیل افزایش غلظت و میزان ترشحات مشکل می‌شود و این ترشحات در سینوس‌ها باقی می‌مانند.

 

انواع سینوزیت

جالب است بدانید که سینوزیت انواع مختلفی دارد. معمولا درصورتی که عامل افزایش ترشحات سینوسی موقتی باشد و بعد از 2 الی 3 هفته بهبود پیدا کند، سینوزیت حاد بوده است. خوشبختانه اثرات این نوع از سینوزیت فورا بهبود پیدا می‌کند. اما درصورتی که سینوزیت بیش از 3 الی 8 هفته طول بکشد و درد و تورم آن تا ماه‌ها باقی بماند، سینوزیت تبدیل به سینوزیت مزمن شده است. این مدل از سینوزیت رایج‌ترین نوع آن است که مشکلات زیادی برای افراد ایجاد می‌کند.

علائم سینوزیت چیست؟

اطلاع از علائم سینوزیت به ما کمک می‌کند تا بهتر بیماری را بشناسیم و برای بهبود آن سریع‌تر وارد عمل شویم. پس با درک علائم سینوزیت هوشیار باشید:

  • احساس درد در نواحی جلویی پیشانی و صورت
  • احساس تورم در نواحی جلویی پیشانی و صورت
  • بروز ترشحات ته حلق و خلط
  • آبریزش بینی مکرر و غلیط
  • کیپ شدن بینی و کاهش حس بویایی
  • بروز تب و افزایش دمای بدن
  • در مواردی تنگی نفس

چرا دچار سینوزیت می‌شوید؟

یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که در خصوص سینوزیت باید بدانید، علت بروز آن است. معمولا سینوزیت با سرماخوردگی و آنفولانزا بیش از پیش خودش را نشان می‌دهد. یکی دیگر از رایج‌ترین علل بروز سینوزیت، عفونت قارچی در سینوس‌ها است. آلرژی یا حساسیت نیز، موجب تشدید سینوزیت می‌شود. دود و محیط آلوده نیز منشا بروز مشکلات سینوزیت است. در این میان سیستم ایمنی ضعیف، پولیپ بینی، آلرژی شدید، استعمال دخانیات و قرار گرفتن در محیط‌های آلوده و پر از دود می‌تواند از عوامل تشدید کننده سینوزیت باشد.

 

چرا سینوزیت درد دارد؟

فرض کنید محفظه‌ای از جنسی سخت استخوانی وجود دارد که داخل آن با ترشحات سینوسی پر شده است. هرچه ترشحات بیشتر و عفونی تر می‌شود، فشار بیشتری به دیواره‌های این محفظه وارد می‌شود و سردرد بیش از پیش خودش را نشان می‌دهد. احساس درد در نواحی چشم، بینی و پیشانی دقیقا سردرد سینوزیتی است که بسیار کلافه کننده است. با خارج نشدن این ترشحات، تورم دومین اتفاقی است که در سینوس ایجاد می‌شود. با این تورم تنها مجرای تخلیه ترشحات نیز بسته می‌شود و سردرد بیش از پیش زیاد می‌شود.  با پدیدار شدن این رویدادها تورم و درد در ناحیه سینوس اتفاق می‌افتد و فرد به شدت در زندگی طبیعی و عادی دچار مشکل می‌شود.

آیا سینوزیت درمان دارد؟

بسیاری از افراد کنجکاو هستند و می‌خواهد اطلاعاتی در خصوص درمان سینوزیت به دست آورند. متاسفانه سینوزیت بسته به علت ایجاد شدن آن قابلیت کنترل دارد. اما درمان قطعی سینوزیت تنها به وسیله جراحی آندوسکوپی سینوس میسر است. حتی در این نوع درمان نیز، شرایط بدنی فرد در کنار مراقبت های بعد از عمل آندوسکوپی سینوس در نتیجه آن و طولانی شدن مدت زمان ماندگاری بدون عود مجدد موثر است. در این میان درمان‌های کنترلی مانند درمان خانگی سینوزیت بسیار محبوب است. شما می‌توانید به وسیله درمان خانگی سینوزیت، کمی از درد و مشکلات سینوزیت بکاهید.

درمان خانگی سینوزیت چیست؟

هرچند درمان خانگی سینوزیت تنها برای کنترل آن باید انجام شود و اصلی‌ترین اقدام برای درمان سینوزیت باید توسط پزشک صورت پذیرد. اما اطلاع از این راه‌ها به شما کمک می‌کند تا زندگی با سینوزیت را آسان‌تر بگذرانید. اما یادتان باشد که درمان مهم‌ترین بخش ماجرا است و باید جهت وخیم نشدن شرایط، هرچه زودتر درمان توسط پزشک متخصص گوش حلق و بینی را آغاز کنید. در ادامه به درمان خانگی سینوزیت و روش‌های مختلف آن می‌پردازیم.

1- درمان خانگی سینوزیت با کیسه آب گرم

معمولا در خانه اکثر ما کیسه آب گرم پیدا می‌شود. شما می‌توانید با استفاده از کیسه آب گرم در ناحیه پیشانی و جلو سر، درد سینوزیت را کاهش دهید و کمک کنید تا مخاط سینوسی راحت‌تر از مجاری سینوسی خارج شوند. توجه داشته باشید که این درمان تنها درمانی کنترلی محسوب می‌شود تا شب را به صبح برسانید و برای درمان به پزشک مراجعه کنید.

2- درمان خانگی سینوزیت با سرم شست و شو بینی

یکی از بهترین و پر کاربردترین انواع درمان خانگی سینوزیت، استفاده از سرم شست و شوی بینی و سینوس یا همان آب نمک رقیق است. شما به راحتی می‌توانید با کمک محفظه مخصوص شست و شوی بینی و یک سرم شست و شو، از راه بینی سرم را وارد سینوس‌ها کنید و به رقیق شدن ترشحات سینوسی کمک کنید. این اقدام معمولا منجر به تخلیه آسان‌تر ترشحات سینوسی می‌شود و بعد از آن فرد احساس سبکی در نواحی سینوس می‌کند. این درمان یکی از بهترین روش‌های درمان خانگی سینوزیت است که منجر به کنترل شرایط و کاهش درد سینوزیت می‌شود. پزشکان متخصص برای بهبود سریع‌تر بیماری‌های آنفولانزا و سرماخوردگی نیز این روش را پیشنهاد می‌کنند.

3- درمان سینوزیت با روغن سیاه دانه

یکی از روغن‌های گیاهی که می‌تواند برای درمان خانگی سینوزیت استفاده شود، روغن سیاه دانه است. اگر عطر این روغن را استشمام کنید، حس حضور در طبیعت را تجربه می‌کنید. درمان خانگی سینوزیت با استفاده از روغن سیاه دانه و ماساژ پیشانی و نواحی سینوسی اطراف بینی یکی از بهترین راه‌کارهای کاهش درد سینوس‌ها و کمک به تخلیه آسان‌تر ترشحات سینوسی است. معمولا سردردهای سینوزیتی با استفاده از روغن سیاه دانه و ماساژ اطراف سینوس‌ها به راحتی درمان می‌شوند.

4- درمان خانگی سینوزیت با بخور اکالیپتوس

یکی از بهترین راه‌هایی که می‌توانید به وسیله آن سینوزیت را کنترل و درمان کنید، استفاده از بخور گرم با قطره اکالیپتوس است. برای این کار حتی اگر دستگاه بخور هم نداشته باشید، می‌توانید کمی آب درون قابلمه پر کنید و اجازه دهید به نقطه جوش برسد. بعد از این مرحله با ریختن کمی برگ نعنا یا قطره اساره اکالیپتوس، بخور آن را استنشاق کنید. تکرار این کار موجب نرم شدن ترشحات سینوسی و تخلیه آسان‌تر آن می‌شود.



:: برچسب‌ها: درمان , سینوزیت , خانگی ,
:: بازدید از این مطلب : 75
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 11 فروردين 1401 | نظرات ()